Yabancılar Türkiyede Tek Bir Çalışma İzni İle Farklı İşyerlerinde Çalışabilir mi?

Türkiye’de yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme vasıtası ile verilmektedir, yani bir kişi tek bir çalışma izni ile farklı işyerlerinde çalışamaz. Çünkü çalışma izinleri yabancılara belirli bir işyerinde ve belirli bir adreste çalışmak üzere verilmektedir. Geçerli çalışma iznine sahip bir yabancının başka bir işyerinde çalışmaya başlaması durumunda çalışma izninin transferi zorunludur. Ayrıca yabancının kanuna uygun olarak verilmiş çalışma izni olmaksızın çalışması halinde çalıştığı yere ve çalışan yabancıya cezalar da bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırma Cezaları

Hali hazırda bir yerde çalışma iznine sahip olan bir yabancı başka bir yerde çalışmak istemesi halinde çalışma izni transferi yapılması veya mevcut çalışma izninin iptal edilmesi ve yeni çalışacağı yerin yeni bir çalışma izni başvurusunda bulunması gerekir. Ayrıca yabancıların kendi adlarına ve hesaplarına iş kurmak ve çalışmak istemeleri halinde, ilgili makamlar nezdinde söz konusu işletmelerin kuruluş işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Çalışma izni devri, geçerli çalışma iznine sahip bir yabancının başka bir işyerinde çalışmaya başlaması durumunda yapılması gereken işlemdir. İzinsiz çalıştığı tespit edilen yabancıların Türkiye’ye giriş, pasaport, vize ve oturma izni hususları incelenerek durumları hukuki açıdan tespit edilmektedir.

Her işyeri için ayrı çalışma izni alınması sisteminin hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktalar ise şunlardır:

  • İşgücü piyasasının bütünlüğünün korunmasına yardımcı olacak ve hem işverenlerin hem de çalışanların haklarını koruyacak şekilde yabancı işçilerin yasal olarak istihdam edilmesinin ve uygun şekilde belgelendirilmesinin sağlanması.
  • İşverenlerin ve yabancı çalışanların takip edeceği açık bir çerçeve sağlamak, çalışma izni gereklilikleri ve beklentilerine ilişkin kafa karışıklığı veya yanlış anlama olasılığını azaltmak.

Bu düzenlemeler, Türkiye’de yeni istihdam fırsatları bulma veya iş değiştirme konusunda zorluklarla karşılaşabilecek yabancı işçilerin esnekliğini ve hareketliliğini de sınırlayabilir.

Yabancıların Türkiye’deki çalışma izinleriyle ilgili kural ve düzenlemeleri anlaması ve bunlara uyması önemlidir, zira bunu yapmayanlar para cezası veya sınır dışı edilme gibi hukuki sonuçlarla karşı karşıya kalabilirler.

Tek çalışma izni ile farklı işyerlerinde çalışmanın getirdiği bazı sınırlamalar ve kısıtlamalar bulunmaktadır. Yabancı uyruklu kişinin çalışma izni varsa bu izin aynı zamanda oturma izni sayılır. Başka bir deyişle, çalışma iznine sahip olan yabancı, mukimdir. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen çalışma izinleri, belirlenen işyeri ve adresteki görevin niteliğine bağlı olarak verildiğinden, çalışma izni usulüne uygun izin alınmadan devredilemez. Türkiye’de en az sekiz yıl süreyle uzun dönem ikamet izni veya yasal çalışma izni bulunan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilirler. Ancak yabancının süresiz çalışma iznine hak kazanabilmesi için başvurusunun belirli kriterleri ve şartları taşıması gerekmektedir.

Referanslar
  1. Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü – Sikca Sorulan Sorular. (n.d.) Retrieved December 12, 2023, from www.csgb.gov.tr/uigm/sikca-sorulan-sorular/
  2. Çalışma İzni İşyeri Değişikliği & Çalışma İzni Transferi. (n.d.) Retrieved December 12, 2023, from www.atakurumsal.com.tr
  3. yabancıların çalışma izinleri. (n.d.) Retrieved December 12, 2023, from www.mevzuat.gov.tr
  4. Yabancılar Tek Bir Çalışma İzni İle Farklı İşyerlerinde …. (n.d.) Retrieved December 12, 2023, from www.atakurumsal.com.tr
  5. Yabancıların Türkiye’de Şirket/İşyeri Açma Şartları ve Süreci. (n.d.) Retrieved December 12, 2023, from www.csgb.gov.tr
  6. Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri. (n.d.) Retrieved December 12, 2023, from www.csgb.gov.tr

Newsletter Subscribe

Get the Latest Posts & Articles in Your Email

[mc4wp_form id=”517″]

We Promise Not to Send Spam:)