Türkiye’de yabancı doktor çalışma izni almak için eğitim ve mesleki gereklilikleri anlamak çok önemlidir. Her meslekte olduğu gibi yabancı hekimlerin de ülkede faaliyet gösterebilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen belirli şartları taşımaları gerekmektedir. Çalışma izni başvuruları genellikle çalışma izni ve vize başvurusunda bulunan yabancılar tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili dış temsilciliklerine yapılmaktadır. Yabancı doktorların genel şartları sağlamanın yanı sıra Sağlık Bakanlığından da ön izin almaları gerekmektedir.

Bazı temel eğitimsel ve profesyonel gereksinimler şunları içerir:

  • Tanınmış bir tıp fakültesinden mezun olmak
  • Menşei ülkede geçerli bir tıbbi lisansa sahip olmak
  • Gerekli tıbbi staj ve ihtisasların tamamlanması
  • İlgili tıbbi uzmanlık alanlarında sertifikalara sahip olmak

Türkiye’de çalışma izni almak isteyen yabancı doktorların bir diğer önemli şartı da dil yeterliliğidir. Türk üniversitelerinden mezun olmayan doktorların Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denklik belgesine ve Türkçe Sınavı sonucunun en az B notuna sahip olması gerekir.

Ayrıca yurt dışından gelen doktorların Türkçe bilmesi ve TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi) sınavını geçmeleri gerekmektedir. Dil yeterliliğini göstermek, hastalarla ve meslektaşlarıyla etkili iletişim kurmanın yanı sıra yabancı doktorların yerel kültüre ve sağlık sistemine uyum sağlamasına da yardımcı olur.

Yabancı doktor çalışma izni alma sürecinde ruhsatlandırma ve sertifikasyon önemli bir rol oynamaktadır. Yabancı uyruklu sağlık mesleği mensuplarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından izin alması gerekmektedir. Ayrıca yabancı doktor çalıştırmak isteyen özel sağlık kuruluşlarının, Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek taleplerini önceliklendirmeleri gerekmektedir. Yabancı doktorların ön izne başvurabilmesi için bir dilekçe, doktor ile kuruluş arasında imzalanmış bir sözleşme ve başvurularını destekleyecek ilgili belgeleri sunması gerekmektedir. Ön izin verildikten sonra yabancı doktorlar, gerekli tüm lisans ve sertifika gerekliliklerini karşıladıklarından emin olarak çalışma izni başvurularına devam edebilirler.

Yabancı doktor çalışma izni başvurusu

Yabancı doktor çalışma izni alabilmek için ilk adım başvuru sürecini ve başvuru için gerekli belgeleri araştırmaktır. Yabancı bir doktorun çalışma izni başvurusunda bulunabilmesi için Sağlık Bakanlığından ön izin alması gerekmektedir. Bu ön izin belgesi Özel Sağlık belgesi ile alınabilmektedir. Gerekli belgelerden bazıları, tanınmış bir üniversitede tıp diplomasını tamamladığına dair kanıt ve Türkiye’de geçerli bir oturma iznini içerir. Türkiye’de bulunan bir yabancının en az altı ay geçerli oturma iznine sahip olması halinde, çalışma izni başvurusunun yurt içi başvuru olarak yapılabileceğini belirtmekte fayda var.

Gerekli belgeler toplandıktan sonraki adım, başvuruyu ve gerekli belgeleri ilgili makamlara sunmaktır. Özel sağlık kuruluşlarında çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, yabancı uyruklu kişilere yönelik çalışma izinleri ile ilgili gerekli bilgi ve belgelerin yer aldığı Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden bilgi ve yönlendirme alması gerekmektedir. Yabancı uyruklu sağlık meslek mensuplarının Sağlık Bakanlığından alınacak ön iznin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından da izin almaları gerekmektedir. Bu, bireyin gerekli tüm kriterleri karşılamasını ve ülke içinde yasal olarak çalışmak için uygun belgelere sahip olmasını sağlar.

Başvuruyu ve gerekli belgeleri teslim ettikten sonra çalışma izni almadan önce onayın beklenmesi önemlidir. Bu süre zarfında, başvuru sahibinin nitelikleri ve belgeleri ilgili makamlar tarafından incelenecektir. Çalışma izni alındıktan sonra yabancı doktor Türkiye’de yasal olarak çalışabilir. Bir yabancının hem çalışma izni hem de oturma izni varsa, çalışma izninin iptal edilmesinin oturma izninin iptali ile sonuçlanmayacağını ve kişinin yine de ülkede yasal kalma hakkına sahip olacağını anlamak önemlidir. Ayrıca, Türkiye’de en az sekiz yıl süreyle uzun dönem ikamet izni veya yasal çalışma izni bulunan yabancılar, belirli kriterleri karşılamaları şartıyla süresiz çalışma iznine başvurabilirler.

Kaynak

  • Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü – İzin Değerlendirme …. (n.d.) Retrieved December 11, 2023, from www.csgb.gov.tr/uigm/belgeler/izin-degerlendirme-sureci/
  • Çalışma İzni. (n.d.) Retrieved December 11, 2023, from www.goc.gov.tr/calisma-izni-sss
  • Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü – Sikca Sorulan Sorular. (n.d.) Retrieved December 11, 2023, from www.csgb.gov.tr/uigm/sikca-sorulan-sorular/

Newsletter Subscribe

Get the Latest Posts & Articles in Your Email

[mc4wp_form id=”517″]

We Promise Not to Send Spam:)