Türkiye’de yabancı iş ortağı olarak çalışma izni alabilmek için hem işverenin hem de yabancı ortağın karşılaması gereken belirli uygunluk kriterleri bulunmaktadır. Yabancılar, Türkiye’de istedikleri sayıda hisseye sahip olarak şirket kurabilir, satın alabilir veya 1000’den az hisseye sahip olmamak kaydıyla (çalışma izni karşılığında) şirketlere ortak olabilirler. Ayrıca izin talebinde bulunan yabancının şirket ortağı olması durumunda, Bakanlıkça verilecek bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için beş kişilik çalışma şartının da yerine getirilmesi gerekiyor. Yabancı şirket ortağı olarak çalışma iznine başvururken, başvuruyu destekleyecek çeşitli belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bu belgeler aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • Şirketteki hisse sahipliğinin kanıtı
  • Şirketin ticaret sicil gazetesinin bir kopyası
  • Vergi kayıt belgesi
  • SGK prim ödeme makbuzları
  • Beş kişilik istihdam şartını karşıladığına dair belge
  • Yabancı ortak için geçerli bir pasaport ve vize
  • Doldurulmuş bir çalışma izni başvuru formu

Gecikmeleri veya reddedilmeleri önlemek için, çalışma izni başvurusunu yapmadan önce gerekli tüm belgelerin toplanması ve bunların doğruluğundan emin olunması kritik öneme sahiptir.

Yabancı şirket ortakları için çalışma izni başvuru süreci, başvurunun ve gerekli belgelerin Bakanlığa sunulmasıyla başlayan birkaç adımdan oluşmaktadır. Bakanlık daha sonra başvuruyu değerlendirerek uygunluğunu belirleyecek. Yabancı ortağın talebinin uygun bulunması ve çalışma izni verilmesi halinde izin belgelerinin ileri işleme alınmak üzere ilgili belediyelere sunulması gerekmektedir. Başarılı bir sonuç alabilmek için yabancı şirket ortağının başvuru sürecini yakından takip etmesi ve Bakanlığın belirlediği tüm şartlara uyması esastır.

Türkiye’deki yabancı şirket sahipleri için çalışma izni başvuru şartları Türkiye’de yabancı şirket sahibi olarak çalışma izni alabilmek için belirli kriterlerin karşılanması gerekmektedir. Yabancılar Türkiye’de 0 hisseye kadar küçük bir şirket kurup satın alabileceği veya mevcut şirketlere ortak olabileceği için, öncelikle başvuru sahibinin şirkettehisse sahibi olması gerekmektedir. Ayrıca şirketin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekir, bu tutarın altında olanlara çalışma izni verilmez.

Son olarak, izin talebinde bulunan yabancının şirket ortağı olması durumunda, bir yıllık çalışma izninin son altı ayında en az beş kişinin çalıştırılması şartı aranmaktadır.

Bazı temel uygunluk kriterleri şunları içerir:

  • Şirkette hisse sahibi olmak
  • Ödenmiş sermayesi en az 100.000 TL
  • Bir yıllık çalışma izninin son altı ayında en az beş kişiyi çalıştırmış olmak (başvuru sahibinin şirket ortağı olması halinde)

Yabancı şirket sahibi olarak çalışma izni başvurusunda bulunurken, başvuru sürecinin bir parçası olarak sağlanması gereken bazı belgeler vardır. Bu belgeler işverenin karşılaması gereken belirli uygunluk kriterlerine bağlı olarak değişecektir. Ayrıca yurt içinde başvuruda bulunacak yabancı şirket ortağının Türkiye’de en az altı ay süreyle oturma iznine sahip olması gerekmektedir.

Başarılı bir başvuru süreci için gerekli belgeleri anlamak ve gerekli tüm evrakların teslim edildiğinden emin olmak önemlidir. Yabancı şirket sahiplerinin çalışma izni başvuru süreci Bakanlık tarafından değerlendirmeyi içermektedir. Yabancının talebinin uygun görülmesi ve çalışma izni verilmesi halinde izin belgelerinin ilgili belediyelere ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu adım, yabancı şirket sahibinin yasal olarak Türkiye’de çalışmasına ve işini yürütmesine izin verilmesi açısından çok önemlidir. Başvuru sahiplerinin çalışma izni alma şansını en iyi şekilde yakalayabilmeleri için tüm başvuru sürecine aşina olmaları ve her aşamaya hazırlıklı olmaları önemlidir.

Kaynak

  • Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları. (n.d.) Retrieved December 9, 2023, from www.atakurumsal.com.tr
  • Yabancıların Türkiye’de Şirket/İşyeri Açma Şartları ve Süreci. (n.d.) Retrieved December 9, 2023, from www.csgb.gov.tr

Newsletter Subscribe

Get the Latest Posts & Articles in Your Email

[mc4wp_form id=”517″]

We Promise Not to Send Spam:)