Geçici çalışma izni olarak da bilinen periyodik çalışma izni, yabancıların belirli bir geçerlilik süresi içerisinde Türkiye’de çalışmasına ve istihdam edilmesine olanak sağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen resmi bir belgedir.

4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 5. maddesine göre, hizmet akdinin veya işin süresine bağlı olarak belirli bir süre için geçici çalışma izni verilmektedir. Dönemsel çalışma izni alabilmek için yabancıların Türkiye’de en az beş yıl yasal olarak ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olmaları, yaptıkları işin ekonomik kalkınma ve istihdam açısından katma değer yaratması gerekmektedir. Yabancılar, süreli çalışma izni almak için yurt dışından vatandaşı oldukları veya daimi ikamet ettikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilcilerine başvurabilirler. Ancak yabancının Türkiye’de en az 6 ay geçerli ikamet izni olması durumunda çalışma izni başvurusu yurt içi başvuru şeklinde yapılabilir.

Türkiye’de en az altı (6) ay süreyle oturma izni bulunan yabancıların işverenleri de İçişleri Bakanlığınca belirlenen usulleri takip ederek yabancı adına başvuruda bulunabilirler. Dönemsel çalışma izni verilmesinin işgücü piyasasının durumu, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür değişiklikleri gibi faktörlere bağlı olduğunu belirtmekte yarar vardır. Türkiye’de süreli çalışma iznine sahip olmanın birçok avantajı vardır. Başlıca avantajlarından biri, çalışma izninin geçerli olduğu süre boyunca öğrenci ikamet izni alma zorunluluğundan muafiyettir. Bu, çalışma izni alan yabancı öğrencilerin ek oturma izni gereklilikleri konusunda endişelenmeden eğitimlerine odaklanabilecekleri ve çalışabilecekleri anlamına gelir. Ayrıca yabancının eşi ve çocuklarına da, yabancının yanında en az beş yıl kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet etmeleri şartıyla geçici çalışma izni verilebilmektedir. Bu, yabancının aile üyelerinin izin sahibiyle aynı avantajlardan ve fırsatlardan yararlanmasına olanak tanır, böylece yabancı işçiler ve aileleri için daha kapsayıcı ve destekleyici bir ortam teşvik edilir.

Türkiye’de Yabancılar İçin Periyodik Çalışma İzinleri

Bu tür çalışma izni, işgücü piyasasının durumuna, çalışma hayatındaki gelişmelere, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik faktörlere bağlıdır. Bakanlıkça talepleri uygun görülen yabancılara verilen çalışma izinlerinin pasaportun geçerlilik süresi sona erdiği tarihten itibaren verilebileceği dikkate alınmalıdır. Yabancının beraberinde getirdiği veya sonradan gelen eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları da Türkiye’de kaldıkları süre boyunca yabancıya refakat edebilirler.

Türkiye’de süreli çalışma iznine başvurabilmek için bir yabancının uygun başvuru sürecini izlemesi ve gerekli belgeleri sunması gerekmektedir. Türkiye’de İçişleri Bakanlığı’ndan en az altı ay süreyle oturma izni bulunan yabancıların işverenleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na internet üzerinden çalışma izni başvurusunda bulunabiliyor. Yabancının en az altı ay geçerli ikamet izni olması halinde çalışma izni başvurusu yurt içi başvuru şeklinde yapılabilmektedir.

Türkiye’de süreli çalışma izninin yenilenmesi ve uzatılması, yabancıların yasal istihdam statüsünün korunmasının önemli bir unsurudur. Geçici çalışma iznini yenileme veya uzatma kararı, bireyin mevcut çalışma izni durumu, işgücü piyasasının durumu ve istihdamla ilgili sektörel ve ekonomik koşullar dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Uzun dönem ikamet iznine veya en az sekiz yıllık yasal çalışma iznine sahip olan yabancılar, süreli çalışma iznine göre daha fazla esneklik ve istikrar sunan süresiz çalışma iznine başvurabilmektedir. Sürekli uyumluluk ve sorunsuz bir istihdam deneyimi sağlamak için, Türkiye’deki çalışma izinlerinin yenilenmesi ve uzatılmasına ilişkin en son düzenlemeler ve gereksinimler hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir.

Kaynak

  • Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü – Sikca Sorulan Sorular. (n.d.) Retrieved December 8, 2023, from www.csgb.gov.tr/uigm/sikca-sorulan-sorular/
  • Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü – İzin Değerlendirme …. (n.d.) Retrieved December 8, 2023, from www.csgb.gov.tr/uigm/belgeler/izin-degerlendirme-sureci/
  • Nasıl Başvuru Yapılır?. (n.d.) Retrieved December 8, 2023, from www.calismaizni.gov.tr
  • Çalışma İzni. (n.d.) Retrieved December 8, 2023, from www.goc.gov.tr/calisma-izni-sss
  • Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü – Basvuru Turleri. (n.d.) Retrieved December 8, 2023, from www.csgb.gov.tr/uigm/calisma-izni/basvuru-turleri/

Newsletter Subscribe

Get the Latest Posts & Articles in Your Email

[mc4wp_form id=”517″]

We Promise Not to Send Spam:)