Yabancılar, Türkiye’de çalışma izni muafiyeti alarak istihdam edilebilirler. Bu izin için, katma değer yaratılması ve istihdamın olumlu yönde etkilenmesi şarttır.

Çalışma izni muafiyeti, yabancıların Türkiye’de en az 5 yıl boyunca yasal ve kesintisiz olarak ikamet etmeleri, çalışmalarının ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olmaları şartıyla verilmektedir.

02.02.2022 tarihli ve 31738 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 48. maddesinde, çalışma izni muafiyeti kapsamında bulunan yabancılar belirlenmiştir.

Bu kapsamda bulunan yabancılar, çalışma izni muafiyeti almak şartıyla ülkemizde çalışabilirler.

Başvuru işlemi nasıl gerçekleştirilir?

Çalışma izni muafiyeti başvurusu şu adımlar izlenerek gerçekleştirilir:

İlgili Yönetmelik uyarınca çalışma izni muafiyeti başvuruları, yurt içinde E-Muafiyet sistemi üzerinden bakanlığa, yurt dışında ise yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliğine yapılmalıdır. Türk dış temsilciliğine yapılan başvuruların sonucunda verilen referans numarası, E-Muafiyet sistemi üzerinden başvurunun iletilmesi için kullanılmalıdır.

E-Muafiyet sistemi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, teknik çalışmaları tamamlanan Çalışma İzni Muafiyeti Sistemi’nin 1 Ekim 2022 tarihi itibarıyla uygulamaya açıldığını duyurdu. Artık çalışma izni muafiyeti başvuruları https://emuafiyet.csgb.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılabilecek.

Türkiye içerisinde bulunanlar, kendilerine tahsis edilen 99 ile başlayan Yabancı Kimlik Numarası varsa e-Devlet üzerinden, yoksa pasaport bilgileriyle sisteme giriş yapabilecekler. Türkiye dışında bulunanlar ise bulundukları ülkenin Türk dış temsilciliğine başvuru yaparak referans numarası almalıdırlar. Verilen referans numarasıyla sisteme giriş yapabilecekler.

Değerlendirme kriterleri nelerdir?

Değerlendirme kriterleri, çalışma izni muafiyeti başvurularının kabul edilip edilmeyeceği konusunda belirlenen ölçütlerdir. Bu kriterler;

  • İlgili yabancının çalışma izni muafiyeti kapsamında olup olmadığı, ilgili mevzuatta belirlenen çalışma izni muafiyeti süreleri ile yüklenen belgelerin kontrolüne ilişkin hususlar dikkate alınmaktadır. Başvuruya dair bilgi ve belgelerin tam olması ve yabancının muafiyet kapsamında olduğunun tespit edilmesi kaydıyla başvuru sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde ilgili mercilerin görüşleri de alınabilmektedir.
  • Başvurusu olumlu değerlendirilen yabancılara Çalışma İzni Muafiyeti Belgesi düzenlenmektedir. Çalışma izni muafiyeti ödemelerini, harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişiler ödemekle yükümlüdür.

Çalışma izni muafiyeti süresinin 3 ay veya daha fazla olması halinde belge düzenlenmesi için çalışma izni muafiyeti harç bedeli ile değerli kâğıt bedelinin ödenmesi gerekmektedir.

Çalışma izni muafiyetinin süresi üç aydan kısa olduğunda harç bedeli alınmaz. Belge düzenlenmesi istendiğinde ise sadece değerli kâğıt bedeli ödenir.

Çalışma izni muafiyeti başvurusu olumlu sonuçlandığında, yabancıya kayıtlı e-posta adresine bir bildirim gönderilir. Gönderilen e-postadaki tutarların en geç 30 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvuru olumsuz sonuçlanır. Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait İnteraktif Vergi Dairesi’nden kredi kartıyla ya da Türkiye içerisindeki anlaşmalı bankalardan yapılabilmektedir.

Kaynak

  • Uluslararası İşgücü Kanunu. (n.d.) Retrieved December 9, 2023, from www.mevzuat.gov.tr
  • Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü – Muafiyet Türleri. (n.d.) Retrieved December 9, 2023, from www.csgb.gov.tr/uigm/muafiyetler/muafiyet-turleri/
  • E-MUAFİYET ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİ BAŞVURU …. (n.d.) Retrieved December 9, 2023, from www.csgb.gov.tr
  • Çalışma İzni. (n.d.) Retrieved December 9, 2023, from www.goc.gov.tr/calisma-izni-sss
  • Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü – Sikca Sorulan Sorular. (n.d.) Retrieved December 9, 2023, from www.csgb.gov.tr/uigm/sikca-sorulan-sorular/

Newsletter Subscribe

Get the Latest Posts & Articles in Your Email

[mc4wp_form id=”517″]

We Promise Not to Send Spam:)